A halálnem – haláligen – ízlés és szerencse dolga

Kiállítás

2016. január 13. (szerda), 19.00 — február 4. (csütörtök)

1061 Budapest, Andrássy út. 32

A halálnem – haláligen –
ízlés és szerencse dolga.

Borsos Lőrinc, Dallos Ádám, Ember Sári, Gerber Pál, Győrffy László, Karácsonyi László, Kis Róka Csaba, Moizer Zsuzsa, Szalay Péter, Szemző Zsófia, Verebics Ágnes

Kurátor: Oltai Kata

“Borsos Lőrinc egy fiktív kortárs képzőművész, akit Borsos János és Lőrinc Lilla hívtak életre 2008-ban. Elsősorban a festészet és az installáció műfajaiban alkot, de a konceptuális hagyományokhoz híven, mindig keresi a vizsgált kontextus feldolgozására legalkalmasabb médiumot, technikát és nyelvezetet. Személyes hangvételű projektek mellett aktuális és egyetemes társadalmi és politikai jelenségekre reflektál.” – vallott magáról az alkotópáros, amikor 2013-ban önmaga megfogalmazására vállalkozott. Meghívta Szenteleki Gábort, majd Oltai Katát,– időszakosan kiterjesztve ezzel személyiségét. 
Jelen kiállítás része az Önkritikus portré c. projekt záró eseménysorozatának, mely ezt a szakaszt dolgozza fel. A kArton galériában részletesen bemutatott folyamat mellett a 115-106 lakásgalériában egy kvázi mikroszempont,– női-férfi polaritás, nemiség, gender reflexió – kerül kibontásra, a Latarka galériában pedig egy makroszempontú megközelítés nyit tágabb kontextust. 
Szenteleki Gábor klasszikus festői hagyományokban gyökerező alkotói attitűdje és Borsos Lőrinc, a festészet felől a konceptuális művészet tárgyalkotó, vagy éppen tárgyelhagyó attitűdje felől sorakoztat fel a kiállítás egy lehetséges közös halmazt. A kiállító művészeket rokonítja a klasszikus művészettörténeti toposzok kisajátítása, átírása; az analitikus, megfigyelő természet; a bestialitás és humanitás összefésülése; az ironikus-önironikus hajlam vagy éppen a művészet–műtárgy–művész szentháromság blaszfemizálása és összezavarása. 

(A kiállítás címét Petri György Jobb-e az undor, mint a harag? című verséből kölcsönöztük.)

A kiállítás része a Borsos Lőrinc: Önkritikus portré című projektnek, mely három helyszínen látható (kArton galéria, LATARKA galéria, 115-106 lakásgaléria).

Támogatónk az NKA. További információ:https://www.facebook.com/onkritikusportrehttps://borsoslorinc.com/
https://www.facebook.com/events/505064472998431/


Borsos Lőrinc egy szabad lény. Hordozza a korszellem és az élettere által behatárolt jellegeket, de mivel képzeletbeli, nem kötik a formával rendelkező életformákra jellemző fizikai törvények. Nem nő és nem férfi,– talán mindkettő –, szexuális, aszexuális,– talán homoszexuális. Öntudata van, akarata van, olykor bizonytalan, tunya vagy agilis. Nem öregszik, nem hal meg és bármire képes. Már születésekor komplett olaj–vászon munkákat hozott létre, díjakat nyert és kisebb botrányokat kavart.

cikk az ÚjMűvészetben:

http://www.ujmuveszetfolyoirat.hu/2016/01/szin-lelt-kis-halal-a-csond-is-beszed/

Videók