Lengyel Katonák evakuációja Magyarországról 1939-1941

Irodalom

Lagzi István: Lengyel Katonák evakuációja Magyarországról 1939-1941. Könyvbemutató a Lengyel Intézetben.

2015. szeptember 24. (csütörtök), 18.00

Lengyel Intézet

Nagymező u. 15.

A szerző beszélgetőtársa: Cséby Géza

"Kik és hogyan szervezték meg a legális és illegális "ország elhagyást", mit tettek a magyar hatóságok, voltak-e konfliktusok a menekülttáborokban lévő lengyelek és magyarok között, hányan és miként próbáltak segíteni és milyen ütközéseket vállalt a magyar diplomácia a Németbirodalommal a lengyelek érdekében? Kérdések, amelyek egy részére már sokszor és sokféle válasz fogalmazódott meg, és most újabb, alapos és hiteles válaszok születtek.

Lagzi István magyarországi és lengyelországi levéltári kutatásokat folytatott, dokumentumok százait nézte át, interjúkat készített már/még akkor, amikor még voltak, akik hitelesen emlékezhettek. 

Könyve megkerülhetetlen mindazok számára, akik a második világháborús évek magyar-lengyel/lengyel-magyar kapcsolatait kutatják, avagy csak érdeklődnek aziránt, hogy a fenyegető nagyhatalmi szomszédságban-hitleri Németbirodalom, sztálini Szovjetunió-létező Magyarország, annak polgári, katonai hatóságai és az emberek miként voltak képesek megőrizni a sokszor és sokat emlegetett barátságot a sokat szenvedett lengyelek irányába és mit tettek, vállaltak azért, hogy az hosszú időre fenn is maradjon."

részlet Szakály Sándor professzor ajánlásából