1989 – A változások éve

Kiállítás

Július 2-án a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében megnyílik az 1989 – A változások éve. Kelet-Közép-Európa útjain 1939–1989 című szabadtéri kiállítás. Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának történészei által létrehozott kiállítás azt a bonyolult folyamatot mutatja be, amely során Európa felszabadult a kommunista diktatúra alól.

2015. július 2. (csütörtök) — augusztus 8. (szombat)

Az esemény a Freedom Express elnevezésű társadalmi-oktatási kampány része, melyet az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata valósít meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint Lengyelország, Németország, Románia és Szlovákia kulturális minisztériumainak közreműködésével.

A korábban Berlinben, Brüsszelben és Varsóban megrendezett kiállítás a polgári szabadságjogok korlátozásának módjait, valamint az azok visszaszerzéséért folytatott küzdelmet mutatja be az egykori keleti blokkban. Különleges helyet szentel mindannak, ami összeköti, illetve elválasztja egymástól Kelet-Közép-Európa társadalmainak emlékezetét a kommunizmus európai bukásáról.

– A kiállítás ötlete abból a meggyőződésből született, hogy az 1989-es változásokról való gondolkodás teljesebbé és mélyrehatóbbá válik, ha összeurópai kontextusban szemléljük ezeket az eseményeket. A célunk elsősorban az, hogy felidézzük azokat a folyamatokat, amelyek végső soron a kommunizmus bukásához vezettek Európa ezen részén – állítja Jan Rydel professzor, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatát Irányító Bizottság elnöke.

A kiállítás anyaga a szabadság különböző formáit járja körbe. Az egyes részek többek között a szólásszabadságról, a hit- és vallásszabadságról, valamint a gazdasági szabadságról szólnak.

– A kiállítási eszközök geometriai elrendezése lehetővé teszi, hogy a városi térből leválasztott terület a történelemmel való találkozás helye legyen. Az archív felvételek és szövegek megvilágított kockákon lettek elhelyezve, amelynek köszönhetően sötétedés után is megtekinthető a kiállítás – emeli ki Mirosław Nizio, az építészeti koncepció megalkotója.

A kiállítás augusztus 8-ig lesz látható Budapesten, ezt követően pedig folytatja európai körútját. A vándorkiállítás anyaga megtekinthető virtuális formában is a http://1989.enrs.eu/exhibition oldalon.

A Freedom Express egy nemzetközi társadalmi-oktatási kampány, amely az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának kezdeményezéséből indult 2014-ben. Első része egy tanulmányutat foglalt magában, melynek keretében fiatal művészek, újságírók és történészek Gdańskból indulva felkeresték Varsót, Budapestet, Temesvárt, Sopront, Pozsonyt, Prágát és Berlint. Az utazás programja tucatnyi, XX. századi történelemmel foglalkozó partnerintézmény együttműködéseként jött létre.

Részletek: http://1989.enrs.eu/

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS) egy nemzetközi együttműködés, melynek célja a XX. századi Európa történelmének kutatása, dokumentálása és népszerűsítése, különös tekintettel a diktatúrákra, a háborúkra és az elnyomással szemben álló társadalomra, továbbá biztosítani hivatott a múltra való emlékezés lehetőségét. Magyarország mellett a Hálózat tagja még Lengyelország, Németország, Románia és Szlovákia, megfigyelői státusszal rendelkezik Ausztria és Csehország.

 www.enrs.eu