BEZ FIKCJI – FIKCIÓ NÉLKÜL

Irodalom

Avagy: mije van a lengyeleknek, ami nekünk nincs? A Margó Fesztivál keretében bemutatkozik a lengyel tényirodalom.

2015. június 3. (szerda), 18.00

Petőfi Irodalmi Múzeum

Budapest, V. Károlyi u. 16.

Kíméletlen, kritikus, meghökkentő, elborzasztó, találékony, humoros. Néhány jelző az úgynevezett „tényirodalomra”, amely jelenleg az egyik legnépszerűbb műfaj a lengyeleknél, külön kiadóval, és évente akár többtucatnyi frissen megjelenő riportkötettel. A riportírók, akiknek könyvei részben már magyarul is olvashatók, mint a csehofil Mariusz Szczygieł, vagy a Jacek Hugo-Bader, aki extrém sportoló módjára veti bele magát a volt Szovjetunió máig feltáratlan vadregényes világába többek között úgy, hogy Moszkvából indulva Szibérián keresztül tizenháromezer kilométert tesz meg egy UAZ-zal Vlagyivosztokig, ma a lengyel irodalmi élet sztárjai. Lengyelország legnagyobb példányszámú, országos napilapjának a Gazeta Wyborczának pedig Nagy Formátum néven futó külön riportmelléklete is van. Nem egyszerűen társadalmi riportokról, dokumentarista regényekről van szó. A lengyel riport képviselői élvonalbeli írók, akik Ryszard Kapuściński és Małgorzata Szejnert riportiskoláin nevelkedtek. Kiváló irodalmi érzékkel és dramaturgi vénával rendelkező tollforgatók, akik darabokra szedik a valóságot, hogy aztán szétszórják, majd furcsa és meghökkentő módon illesszék össze a valóság-cserepeket. Ezek az olykor horrorisztikus, olyakor rendkívül szórakoztató kollázsok pedig új összefüggéseket, eddig rejtett jelenségeket tárnak fel az olvasóik előtt.

A Margó vendége a tényirodalom két fiatal képviselője, a Gazeta Wyborcza újságíró-riporterei, Bartosz Wieliński,  Grzegorz Szymanik és Lidia Ostałowska, az Akvarellek címmel most megjelenő riportkötet szerzője.

Vendégek: Bartosz Wieliński, Grzegorz Szymanik, Lidia Ostałowska, Moderátor: Vári György
Közreműködik: Bartsch Kata 

 

Grzegorz Szymanik – lengyel riportíró, a Varsói Egyetem újságírás szakán végzett. A legfiatalabb riportíró nemzedék egyik legizgalmasabb képviselője. 2008-tól a Gazeta Wyborcza vezető lengyel napilap munkatársa, 2013-tól a lap  Duży Format (Nagy Formátum) címmel hetente megjelenő riportmellékletének állandó szerzője. Írásait olyan jelentős díjakra jelölték, mint a Grand Press, a Teresa Torańska Díj, vagy az Amnesty International által évente az emberi jogok témakörét érintő legjobb írásnak odaítélt „A remény tolla” díj. A Motory rewolucji (A forradalom motorjai) című riportkötete 2015-ben jelent meg az egyik legjelentősebb lengyel riportirodalomra szakosodott kiadónál, a Wydawnictwo Czarne-nál.

Bartosz T. Wieliński 1978-ban született. Tanulmányait a Sziléziai Egyetemen és a Politikatudományok Nemzetközi Iskolájában végezte. 17 éve dolgozik a Gazeta Wyborcza lengyel napilapnál, eleinte a lap katowicei szerkesztőségben, majd 2005-től mint berlini tudósító.  2009-től visszatér hazájába, és a lengyel fővárosból ír a németekről és az osztrákokról. Eddigi munkássága során a politikai elit számos képviselőjével készített interjút, köztük Angela Merkel kancellárral is. Írt a német provinciáról és mindenféle lengyel-német exkluzív hírekről. Az osztrák nevelőintézetekben nevelkedett gyerekek pokoljárását elbeszélő A 71-es (Jesteś nr. 71) című írásáért 2013-ban elnyerte a Grand Press díjat, 2014-ben pedig az Amnesty International díját.

Lidia Ostałowska riportíró nemzeti  és etnikai kisebbségekről, nőkről, különféle szubkultúrákhoz tartozó fiatalokról, kirekesztettekről készít riportokat. Számos riportantológia társszerzője. Legutóbb 2014-ben jelent meg Dariusz Kortkoval közösen szerkesztett antológiája Felső-Szilézia lengyelül és németül címmel, lengyel, német, zsidó, orosz, és cseh szerzők írásaiból. Első könyve 2000-ben jelent meg Cygan to Cygan (A cigány az cigány) címmel, Farby wodne (Akvarellek) című riportkötetét 2011-ben adták ki Lengyelországban. A könyv a L’Harmattan Könyvkiadó gondozásában jelent meg magyarul, Németh Orsolya fordításában.

Szervezők:
Margó Fesztivál
Lengyel Intézet

Partnerek:
Könyvesblog
L'Harmattan Könyvkiadó
Szlávtextus

Kiemelt médiatámogató: Gazeta Wyborcza