Sylwia Chutnik: Női zsebatlasz

Irodalom

A budapesti Lengyel Intézet és a Typotex Kiadó könyvbemutatója a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében. A szerzővel Veiszer Alinda beszélget. Közreműködik: Bata Éva, színművész.

2015. április 25. (szombat), 14.00

Millenáris, Supka Géza terem

Budapest II. Kis Rókus u. 16–20.

fot. Krzysztof Dubiel/Instytut Książki (Lengyel Könyvintézet)

Sylwia Chutnik első “Pocket Atlas of Women” regényével 2008-ban elnyerte a neves „Polityka Passport” irodalmi díjat. A történeteket a szerző egy varsói bérház négy lakója köré fűzi fel, melyekre tekinthetünk akár regényként, akár különös útikönyvként Varsóról és a varsói nőkről, akár egy megalkuvások nélküli, Varsó legszegényebb, társadalomtól leszakadó rétegéről szóló feminista tanulmányként.

Sylwia Chutnik Varsóban élő kultúrakutató, gender szakértő, társadalmi aktivista, idegenvezető. A lengyel anyák jogaival foglalkozó MaMa Alapítvány vezetője. Tagja a nők diszkriminációja ellen harcoló Porozumienia Kobiet szervezetnek. Varsói idegenvezetőként saját tervezésű útvonalain női kiválóságok nyomában jár. Magánéletében Radikális Háziasszony. A Zsebatlasz a nőkhöz irodalmi bemutatkozása, segyben „2008 Legjobb Könyve’ a Radio Trójka szavazásán, valamint a 2008-as Paszport Polityki nyertese irodalom kategóriában