Az európai utópia

Other

Krzysztof Szczerski "Az európai utópia - Az integráció válsága és a lengyel reformkezdeményezés" című kötetének bemutatója

Monday 5 November 2018, 3:00 pm

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

A Wacław Felczak Alapítvány és a Rézbong Kiadó szeretettel meghívja Önt 

Krzysztof Szczerski 

Az európai utópia  - Az integráció válsága és a lengyel reformkezdeményezés 

című kötetének bemutatójára.

A kötetről a szerző Németh Zsolttal, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével beszélget.

Az esemény moderátora Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet alapítója.

„Az a kulcskérdés, hogy megint egyenrangú státuszú tagállamokra épül-e az Unió, a közösségi lét mellett megőrzik-e az egyes államok szuverenitását. Ez nem lesz könnyű, mert sok európai nemzet hozzászokott ahhoz, hogy a függőség állapotában éljen. E könyv hihetetlenül fontos hozzászólás ehhez a most kezdődő vitához. Nemcsak azt írja le a szerző, hogy milyen betegségben szenved az Unió, hanem azt is megmutatja, milyen irányt kell vennie a javító munkának. A lengyel történelmi tapasztalat, akárcsak a lengyel vallásosság, kivételes. Ezért pedig még fontosabb ez a tapasztalat Európa számára."

Zdzisław Krasnodębski

Krzysztof Szczerski 1973-ban született Krakkóban. 1997-ben a Jagelló Egyetemen szerzett politikatudományi diplomát, majd 2001-ben doktori fokozatot. 2013-tól a Jagelló Egyetem docense, politológiaprofesszora. 1998-tól 2001-ig a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa volt, 2007-08-ban külügyi államtitkár, 2009-10-ben miniszterelnöki tanácsadó, majd a szejm alelnöke 2011-től 2015-ig. 2015 januárjában a lengyel parlament képviselője az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében. 2015 augusztusától Andrzej Duda lengyel elnök kabinetvezetője. „Európa természetesen megteheti, hogy nem hallgat Lengyelországra, természetesen figyelmen kívül hagyhatja a közép-európai térségből kapott recepteket, maradhat a téves politika régi kerékvágásában, amelyet a valóságtól elszakadt, a pozíciójukban önmagukat megerősítő brüsszeli eurokraták utópista elitje ural. Megteheti, csak nem éli túl."