Sportszeletek

Other

A lengyel- magyar sportpárbajok 100 éve. Kiállításmegnyitó és közös meccsnézés a Lengyel Intézetben. Ne hagyjátok ki!

Sunday 24 June 2018, 6:00 pm

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

Amit kínálunk: 

Két tablókiállítás:

  • Riválisok a pályán – barátok a mindennapokban
  • A Független Lengyelország Sportcsillagai

valamint:

  • Történelmi relikviák a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum gyűjteményéből
  • A „Néma visszhang” című, a Honvéd 1958-as, Ruch Chorzów és Cracovia elleni emlékezetes meccseiről szóló rövidfilm vetítése (25’)


A kiállítást megnyitják:

  • Szöllősi György – a Nemzeti Sport főszerkesztője
  • Szabó Lajos – a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója
  • Mitrovits Miklós – az ekstraklasa.hu portál főszerkesztője


Minden látogatót egy SPORT SZELETTEL és az EZ POLSKA című legújabb, a modern Lengyelországot bemutató útikönyvvel várunk.

Közvetlenül a megnyitó után pedig minden kedves érdeklődőt közös drukkolásra hívunk, hogy egy sör mellett együtt nézzük meg a Lengyelország-Kolumbia meccset!

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Itt jelentkezhettek: budapeszt@instytutpolski.org

 

Riválisok a pályán – barátok a mindennapokban (tablókiállítás)
A rendkívül gazdag magyar–lengyel történelmi kapcsolatok egy kevéssé ismert fejezete a sport. Kevesen tudják ma, hogy az első magyar hivatásos birkózó edző a lengyel Władysław Pytlasiński volt még a XIX. század végén, hogy Stanisław Marusarz lengyel síugróbajnok tanította a magyarokat síelni, és az ő nevéhez fűződik az első magyar ugrósánc építése, hogy a magyar Kevey János teremtette meg a lengyel vívást, vagy hogy a magyar edzők kétszer is feltámasztották a lengyel futballt: először 1918, majd 1945 után. Összesen 15 bajnokcsapatnak volt magyar edzője Lengyelországban. Arra talán többen emlékeznek, hogy Papp Lászlót olimpiai bajnokként éppen egy lengyel győzte le, miközben a két sportoló között rendkívül jó kapcsolat alakult ki.
Az újabb történetek már jobban ismertek. Az anyai ágról lengyel Kozák Danuta kajakos magyar színekben lett ötszörös olimpiai bajnok, illetve az anyai ágról magyar Nikolics Nemanja az elmúlt évtized legsikeresebb légiós futballistája lett a lengyel bajnokságban.
Lengyelország 2018-ban ünnepli a függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulóját. E kiállítás bemutatja az elmúlt 100 év magyar–lengyel sportkapcsolatait: hogyan hatott egymásra a két nemzet a sportban, hogyan segítették egymást a különböző területeken, miben járultak hozzá egymás sikereihez? A tablókon megjelennek a legnagyobb riválisok, legendás meccsek és természetesen a történelem. Hiszen tudjuk, régiónkban a sport és a politika sokszor elválaszthatatlanul összekapcsolódott.
A kiállítás a budapesti Lengyel Intézet kezdeményezésére készült a 2016-ban a Magyar Kulturális Évad keretében Varsóban bemutatott, hasonló című kiállítás alapján. Köszönet a Varsói Magyar Kulturális Intézetnek, a varsói Sport és Turisztikai Múzeumnak és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumnak.

A Független Lengyelország Sportcsillagai (tablókiállítás)
„A fiatal államok körében, amelyek közé Lengyelország is tartozott, nem kevésbé fontos szerepe volt a propagandafunkciónak, az országot ilyen módon népszerűsíteni lehetett a nemzetközi versenyek során. Az olimpiai játékokon való részvétel és az azokon megszerzett érmek legitimálták a nemzet létjogosultságát és függetlenségét. Ennek fényében érthető, hogy a lengyel sportolók nagy számban és hatalmas motivációval indultak a nemzetközi megmérettetéseken.
Ma már hozzászoktunk ahhoz, hogy a legkülönbözőbb területeken találkozunk lengyel versenyzőkkel, fontos és kevésbé ismert, nyári és téli sportágakban, az országban és külföldön egyaránt. Száz évvel ezelőtt ez ugyanakkor egy új keletű, friss és nagy jelentőséggel bíró jelenségnek számított. A stadionok hősei grandiózus álmokat és reményeket személyesítettek meg Lengyelország jelentőségének kapcsán a nagyvilágban, ezért csillagokká (ahogy ma mondanánk sztárrá, celebbé) váltak, ami mindezidáig a tömegkultúrában csak a művészeket illette meg.
A sportcsillagok fényesen ragyogtak, a mindennapi beszélgetések témájává váltak, a társadalom minden rétege érdeklődéssel figyelte őket. Az újságok első oldalai tele voltak neveikkel és képeikkel, néha még a társasági rovatokban is megjelentek. A független Lengyelország sok sportolót nevelt, akikre máig emlékeznek szurkolók nemzedékei, és hiába a háború és a történelem sodrása, mai napig sok nosztalgiával tűzdelt emlék fűződik hozzájuk. Néhányuk alakját – a független Lengyelország igazi Sportcsillagait – ezen kiállítás hivatott bemutatni.”
A kiállítást a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma megbízásából a varsói Sport és Turisztikai Múzeum készítette. A magyar fordítást a budapesti Lengyel Intézet biztosította.
Sajtószoba